fbpx

SSL certificaat: 4 redenen waarom je dit moet hebben

Als je denkt aan een nieuwe website voor je bedrijf of onderneming lijkt de checklist van benodigdheden vaak eindeloos. Een eigen domein, een nieuw logo, een nieuwsbrief, contact-forms, speed optimalisatie,… Een SSL certificaat kan hier zeker ook niet aan ontbreken. Maar waarom is het belangrijk om dit zeker aan te schaffen, en wat houdt zo een certificaat nu precies in?

Waarvoor staat een SSL-certificaat? 

SSL kan je lezen als Secure Sockets Layer, dit is het encryptie protocol dat alle gegevens die je via een website doorgeeft tijdens de overdracht versleutelt en die zo voor derden onleesbaar maakt. Op deze manier garanderen ze de veiligheid en privacy van jouw bezoekers. Een SSL certificaat is een bestand dat zorgt voor een betere beveiliging van de gegevensuitwisseling tussen de server (van je eigen website) en een internet browser (zoals Internet Explorer of Google Chrome). Dit heeft vooral invloed op de veiligheid. Vooral bij websites met financiële transacties zoals banken en webshops en online platformen waar je een profiel aanmaakt komt dit van pas. Hiermee zorgen we dat je jouw data veilig over het internet kan sturen.

Hoe herken ik een veilige website?

Natuurlijk is het belangrijk om als bezoeker even te controleren of een website veilig is voor je persoonlijke gegevens doorgeeft. Gelukkig kan je dit heel snel herkennen!

Controleer de URL van de website die je bezoekt.
Als deze begint met HTTPS:// dan is de website beveiligd met een SSL certificaat. Je kan dit terugvinden in de adres balk van je internetbrowser. Die extra S bij HTTPS staat voor secure en is een goed teken dat je informatie veilig is.

Bekijk of er een slotje te zien is in de adresbalk van je internetbrowser.
Afhankelijk van welke browser die je gebruikt kan dit voor of na de URL zijn. Een extra tip is om om dit slotje te klikken, hierdoor krijg je nog extra informatie over de veiligheid te zien.

Is de adresbalk groen en wordt hier de naam van het bedrijf getoond?
Is het antwoord op deze vraag ja, dan bezit deze website een SSL certificaat met Extended Validation (EV). Dit geeft nog een extra signaal dat deze website te vertrouwen is.
Welke verschillende soorten SSL zijn er beschikbaar?

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Om te zorgen dat dit bij jou niet gebeurt helpen we je het verschil begrijpen tussen de verschillende soorten SSL. 

 1. Single domain SSL certificaat
  Dit is het vaakst aangekochte certificaat en kan je gebruiken voor maximaal 1 domein. Dit betekend dat enkel je hoofd-website beveiligd zal zijn. Dit is perfect voor particuliere websites met gegevensuitwisseling. Wil je graag toch ook je sub-domeinen beveiligen, dan ben je beter met een wildcard SSL.
 2. Wildcard SSL certificaat
  Met een wildcard SSL certificaat beveilig je niet alleen je hoofddomein maar automatisch ook al je subdomeinen. Dit is een erg efficiënte manier zodat je niet steeds verschillende certificaten blijft aankopen.
 3. Extended Validation (EV) SSL certificaat
  Dankzij een uitgebreide check van de gegevens en een telefonisch gesprek ter verificatie zorgt deze optie voor een extra gevoel van veiligheid bij de bezoekers. De adres balk word in een aantal internetbrowsers groen gemaakt. Ook worden de bedrijfsgegevens toegevoegd aan de adresbalk.
 4. Multi Domain SSL certificaat
  Deze SSL certificaten kunnen gebruikt worden als je verschillende domeinen wilt beveiligen binnen 1 certificaat. Dit komt vooral van pas voor bedrijven die in verschillende landen actief zijn en daardoor verschillende domeinen benutten.

Waarom zou ik kiezen voor een SSL certificaat?

Ondertussen zijn er al erg veel redenen waarom hierin investeren een erg slim idee is. De veiligheid van een website krijgt steeds meer waarde. Wij sommen enkele van de belangrijkste op:

 • SSL versterkt je positie in de google ranking
  SEO is nog één van de toverwoorden in de marketingwereld. Dankzij goede, waardevolle content kan je hoger in de google ranking terecht komen. Toch is dit niet de enige succesfactor. De algoritmes van google filteren namelijk ook op veiligheid. Het is dus zeker een goede stap om te zorgen dat ook dit in orde is zodat jouw ideale klant je makkelijker kan terug vinden.
 • SSL schept vertrouwen
  Dit kunnen we je met 100% zekerheid vertellen, een SSL-certificaat schept vertrouwen. Als jouw website beschikt over een slotje in de adresbalk zullen zij eerder geneigd zijn om over te gaan tot betaling of aankopen.
 • SSL helpt tegen online Phishing
  Door een SSL certificaat verifieer je aan je bezoekers dat het gaat over de echte website en niet over een nagemaakte phishing website. Jammer genoeg is dit de dag van vandaag een echte plaag en schieten de valse websites uit de grond.
 • SSL is verplicht in België en Nederland
  Dit namens de GDPR wetgeving, dit staat voor General Data Protection Regulation. Het verplicht bezit van een SSL certificaat is één van de vereisten om hiervoor helemaal in orde te zijn. Sinds 25 mei 2018 is deze in voegen. Deze wetgeving valt onder de AVG en telt voor alle landen in Europa.
 • Vermijd de “onveilig” melding van Google Chrome zonder SSL
  Google Chrome ziet sinds 2018 het SSL certificaat als een standaard vereiste. De website’s die dit niet in hun bezit hebben zullen de melding “onveilig” krijgen. Hiermee willen ze graag alle website eigenaars een duwtje in de rug geven om dit in orde te brengen.
 
 

Conclusie

 

Een SSL certificaat is onmisbaar om vele redenen. Maak hier dus werk van en zorg dat dit in orde is. Heb je hier hulp bij nodig? No worries! Ons team staat voor je klaar. Contacteer ons vrijblijvend voor al je brandende vragen en wij schieten je meteen te hulp.

Aandacht aan alle KMO's🔈
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontdek hoe jij jouw onderneming kan digitaliseren in 5 stappen. Kijk nadien net zoals Judith hierboven, hoe jouw onderneming in volle toeren lanceert.